tirsdag 28. april 2015

Vår i Reisadalen

Jeg lengter etter at våren skal komme til Hagen i skogen, og vil at snøen skal smelte på et blunk! Vel, det er lov å ønske, men faktum er at snøen fortsatt ligger i tykke dynger rundt omkring Huset i skogen.
Terrassene er bare, men er omtrent de eneste områdene som er snøfrie i hagen vår.
Her er det en del snø som skal smelte, og jeg begynner å tvile på at det i det hele tatt blir noe hagearbeid på meg før St. Hans...

 ... for det ser ikke ut til at det blir noe fart i snøsmeltingen med det første. Temperaturen er bare såvidt over nullpunktet, og i dag er været ekstra ambivalent, det snør i det ene øyeblikket mens det i det neste er strålende sol...  
Så hva gjør man? Nei, ikke så mye annet vi kan gjøre enn å fortsette å vente. Hadde vi hatt store sandmengder tilgjengelig, kunne vi jo ha strødd på sand. 

Bruk av mørk sand - eller aktivt kull eller aske - er et velkjent kjerringråd, som blant andre brukes av gartnere for å få fart på snøsmeltingen, men også for å forhindre gressbrann. Gressbrann oppstår gjerne i søkk på flat mark, gjennom ustabile værforhold om våren; det skiftes mellom mildvær og frost, og isen legger seg som et teppe over planter og plen. Lyset slipper igjennom isen så plantene begynner å ånde, men is og vann hindrer lufttilførselen, slik at plantene kveles. Men ved å strø på litt grovere sand på snøen/isen vil sanden, når sola skinner på den, smelte igjennom isen slik at det blir "luftehull" og gresset tilføres luft og man får redusert eventuelle skader. En bonus med denne metoden, er at når snøen har smeltet forsvinner sanden ned i plenen og gir bedre vektsforhold. Sanden skaper luftrom i jordsmonnet, noe som igjen er positivt for plenens vekst, sanden vil rett og slett forsterke og forbedre plenområdene og gressets vekst.

Ja, ja, det er nok ennå ei stund til jeg får se gresset gro, imens får jeg kose meg med å se i hagebøker og surfe på nettet etter inspirasjon hos andre hageinteresserte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar