fredag 24. juni 2016

Vann i hagen

Jeg er oppvokst i fjæresteinene, med storhavet piskende utenfor, og lyden av sjøbåra som dysset meg i søvn hver kveld. Jeg elsker sjøen, men bor i skogen, og selv om Reisaelva flyter forbi like i nærheten, verken ser eller hører jeg den. Men jeg ønsker meg vann i hagen. En dam er en framtidsdrøm, og i påvente av at muligheter til å realisere den drømmen, har jeg funnet ut at et fat med vann får duge. 


Derfor har jeg en stund jaktet på store, flate boller eller krukker uten hull, men det har ikke vært enkelt å finne. Da får man bruke det man har, tenkte jeg, og det jeg hadde var et par gamle vaskevannsfat, en trehink, og en nydelig blå krukke som jeg har fått av ei venninne som var over den blå perioden.
Jeg har laget flere slike små vannspeil. Mest for min egen del, men også med et håp om at fuglene og ekornene rundt huset skal la seg friste til å ta seg en slurk, gi fjærprakten en vask, avkjøle seg litt (joda, i dag er det rundt 18-20 grader ute, og YR har meldt flere dager med temperaturer pluss/minus 20 grader neste uke...hurra!).


 

Når man lager slike små fuglebad, er det viktig å huske på at fuglene må ha noe å stå på når de bader eller drikker. En glassert, glatt fuglebassengbunn er ikke det ideelle for fugleføtter med klør som trenger noe å holde seg fast i. Jeg har derfor lagt steiner i bunnen av de badene jeg har laget, så fuglene ikke mister fotfestet på et glatt underlag. Stein i bunnen er lurt av flere grunner: Hvis badet er for dypt - det bør ikke være dypere enn 7-8 cm - kan dette bøtes på ved hjelp av små og større stein i fatet. 

Vakre, gamle kavler i skimrende grønntoner minner meg om sjøen og det forgagne livet min famile levde som fiskerbønder.Jeg har forløpig plassert fatene i det som skal bli en grønnsakshage (har jeg nevnt at prosjektene står i kø?). Men de skal flyttes til et mer "fuglevennlig" sted. De står litt utsatt til der de står. For de fleste fugler liker verken full sol eller full skygge. De liker ikke badekaret sitt fullt eksponert (hauker kan for eksempel ta dem) eller omgitt av for mye vegetasjon (katter kan ta dem). De fleste fuglene foretrekker et bad som er delvis eksponert med svært lav vegetasjon under det, med et tre eller busk i nærheten slik at de kan lande i treet og hoppe eller fly en kort avstand til badet - eller fra badekaret til treet hvis det er fare på ferde. Så om litt skal vi flytte fatene til i nærheten av et tre som står på et område vi holder på å ordne til (eh...ja).Et fat med vann skaper atmosfære og kan plasseres hvor du vil. Dekorer gjerne med blomster og/eller vakre, litt større steiner. Nå håper jeg bare fuuulene rundt Huset i skogen setter pris på efforten jeg har gjort.

Håper du ble inspirert til å lage et lite fuglebad.

Vennlig hilsen
Janna

3 kommentarer:

 1. Så smart...det blei virkelig fint og forhåpentligvis nyttig også.

  SvarSlett
 2. Ja, det ble utrolig fint. Likte særlig godt varianten med glasskuler. God helg!

  SvarSlett
 3. Koselig og flott!
  Vann og ild er "livgivende" spør du mæ, og det var virkelig flotte og enkle løsninger du hadde her!
  God ny uke t dæ:)

  SvarSlett