mandag 4. mai 2015

Idyll i hagen, rom til inspirasjon

Behovet for å skape det komfortabelt og trivelig hjemme er stort hos oss nordmenn. Lysten til å pynte og stashe ser vi uttrykk for overalt; og ofte omgir vi oss med koselige ting uten noen bestemt nytteverdi. Det samme gjelder gjerne for den delen av hjemmet vi kaller uterommet. 


Foto: Janna, Hagen i skogen

Dette behovet for å skape idyll har kanskje sammenheng med at nordmenn generelt er hjemmekjære og bruker mye tid på hjemlige sysler. Klimaet må sannsynligvis også tilskrives en del av dette.Sommeren er kort, vinteren er lang og mørk, og det å skape hyggelige arenaer hvor vi kan gjøre det beste ut av hver sesong er viktig for oss. 


Foto: Janna, Hagen i skogen, 2013
Hva forbinder du med en idylliske hage? Hva kjennetegner den perfekte hagestemning framfor den vedtatte normen av kortklipt, nordisk minimalisme og korrekthet? 

Mine stikkord for den stemningen jeg ønsker å skape både ute og inne er mangfold og dybde. Jeg er ikke så opptatt av at ting skal tilhøre samme stil eller epoke. Jeg blander likt og ulikt etter lyst og etter min smak, ut ifra kriterier som jeg liker: mangfold, harmoni, men også spenning og interesse. Svært gjerne ting med en historie, som har kommet til over tid - og som viser en utstrekning av tid. 


Her kunne jeg virkelig kost meg. Vakker, rustikk stemning. Jeg har tidligere nevnt at når man anlegger en hage, er det viktig å ha en grunnleggende plan. Men, ikke planlegg alt, det blir for totalitært, for stylet. 
 Bilde lånt fra Internett.Nedenfor viser jeg en del inspirasjonsbilder av det jeg synes er vakre sitteplasser i forskjellige hager. Alle byr på rom for rekreasjon, kontemplasjon, alene eller i samvær med andre. Det går an å drømme... det er vel kanskje det hage i bunn og grunn dreier seg om; drømmer og lengsler... i alle fall her i Nord-Norge, hvor det kan være en kjempestor utfordring å "hage". Her hos oss i Reisadalen for eksempel, ligger snøen gjerne til langt ut i mai, sommeren varer - hvis vi er heldige - i tre måneder og temperaturen vinterstid kan i ukesvis ligge ned mot 30 minus. Det kaldeste jeg har opplevd her var 39 isblå grader! 

Men som sagt, det at klimaet byr på utfordringer er - nettopp - bare en utfordring, og mitt motto er at ingenting er umulig. Det gir meg en enorm tilfredsstillelse å få ting til å gro, vokse og trives her - mye større, tror jeg, enn den jeg ville opplevd hvis jeg hadde bodd- og hatt en hage sørpå. Der gror det jo blader på skaftet til spaden når du stikker den i jorda!

Alle bildene nedenfor har jeg lånt på Internett. Håper du finner inspirasjon.

Hagerom for rekreasjon og samvær1 kommentar:

  1. Her var det mye koselig og fint. Den perfekte hagen for meg er en hage jeg kan gå inn i og skal helst ha noen store flotte tre, gjerne med plass til hengekøya. Det er ikke så enkelt å få til lenger med tomter på 3-400 m2 og det tar jo en del tid for busker og trær til å vokse opp, også her sør. Og så synes jeg hagen skal ha frukttrær. De er vakre ved blomstring og en glede ved innhøsting.

    SvarSlett