søndag 24. mai 2015

Aldri så galt...

Det har regnet og blåst kraftig her nord denne pinsehelgen, og temperaturen har nærmet seg frysepunktet de to siste nettene. Hagearbeid har syntes heller håpløst, og bortsett fra noen små, håpefulle, bristende knopper på de få buskene og plantene som har overlevd vinterens museangrep, er det er ikke mye som tilsier at vi befinner oss i sommerhalvåret for tiden.


Vi har en del syriner i hagen, og nå håper jeg at vi ut i
juni kan nyte et vell av duftende blomster.


Rhododendronen ser litt pjusk ut i bladene, men har tross alt overlevd sin første vinter her i hagen hos oss, og har til og med mange, store blomsterknopper.


Men i går tok vi på oss støvler og regnklær og gikk ut for å mate hagen. Kalke og gjødsle, med andre ord. Regnvær er ypperlig å gjødsle i, spesielt når det regner mye - bare litt holder ikke. Da må man sette på sprederen i tillegg for å unngå sviing. Det slapp vi, det har regnet mer eller mindre i ett i tre dager.

Likevel, selv om det passet greit med regn akkurat nå, så kan det være ganske kjedelig med regnvær, spesielt når det klør i fingrene etter å plante, plante, plante... Men jeg koser meg likevel, for jeg bruker innendørstiden til å planlegge neste trekk i hagen: Nemlig kjøkkenhagen - eller; det som etter hvert skal bli en kjøkkenhage. I år kommer den nok stort sett til å bestå av jordbærplanter. Men jeg driver og tegner og prøver å forestille meg hvordan jeg vil ha det. Handymannen er satt på jobben med å lage arbeidstegninger til kompostbinge og avfallsstasjon med plass til både rest- mat- og papiravfall og diverse annet. Det gjelder å utnytte tiden.

Men nå håper vi på en uke med sol og sommertemperaturer.


2 kommentarer:

 1. Uff..jeg får litt vondt i hjertet av å lese dette og håper virkelig dere får kommet i gang. Det er så stor forskjell mellom nord og syd på denne tiden.

  Jeg ville vært litt forsiktig med matavfall i komposten så ikke rotter og mus får seg en skikkelig restefest. I alle fall kaster ikke vi mat i komposten for hageavfall her hos oss med tanke på gnagere. Tror jeg må sjekke ut det med fagfolk for matavfall er kanske en god næringskilde i kompost.

  Ønsker dere en fin 2.pinsedag og Xer fingrene for bedre vær hos dere. Her på Sørlandet er himmelen skyfri nå i dag tidlig.

  SvarSlett
 2. Hei fru Tunheim. Grønnsaksskrell og middagsrester kan faktisk bli til bedre jord enn man får kjøpt i butikken. Men det krever litt ekstra innsats, blant annet må man ha en isolert binge. Da kan man omdanne matavfallet fra kjøkkenbenken gjennom hele året, og resultatet blir ypperlig gjødsel og jordforbedring til hagen. Som du sier er en kompostbinge for matavfall en musetiltrekker, og man må da prøve å gjøre den musesikker gjennom visse tiltak.

  Høres ut som dere har det deilig der nede på det vakre, blide sørlandet. Enjoy! Været er i ferd med å lysne opp her òg, og det er meldt bedre vær utover i uka. Krysser finge, vi òg.
  SvarSlett