lørdag 2. mai 2015

Struktur i hagen

Hagen vår er fremdeles en anleggsplass, men den begynner så smått å ta form. Det er mye å tenke på når man skal anlegge hage, og det er greit å ha en god plan, det vil spare deg for mye arbeid senere. 

Et av de viktigste designelementene i hagen er struktur. Og en enkel og lett måte å skape dette på, er ved å lage stier og gangveier (ok, det er litt arbeid). De gir øyet noe å hvile på, og leder deg mer inspirert rundt i hagen. Hagen vår ville ikke vært den samme uten de hagestiene vi har anlagt. Vi skal ha flere, men må ta det gradvis; hagesesongen her oppe i nord er kort og intensiv, og vi må i år blant annet få fylt i de gangveiene vi allerede har gravd ut, samt gjort innkjørselen ferdig. Se her for å se våre hageganger og stier. 
Bilde lånt på nett.

Mange hageeiere har plenen som det viktigste elementet i hagen, men vi ønsker oss minst mulig plen, for det er den som sannsynligvis vil kreve mest vedlikehold. Den må klippes gjennom hele sesongen, mens godt planlagte bed klarer seg med en vår- og høstdugnad samt litt rufsing innimellom. Stein og tre er så godt som vedlikeholdsfritt.


Bilde lånt på nett.

Med litt forhåndsplanlegging og enkle handymanferdigheter kan man lage fine stier og gangveier til en rimelig pris. Stiene kan være rette eller svinge seg i myke buer, brede eller smale, men husk at gangstien bør ha en bredde på minst 60 cm. Hvis to personer skal kunne passere hverandre på stien, bør den være på 120 cm.


Det kan også være lurt å tenke på at det å ha en gjentakende form i hagen som oftest vil gi et ryddigere og mer tiltalende inntrykk enn en tilfeldig bruk av både det ene og det andre. Rette linjer/firkanter, buede former/ovaler/sirkler... det er ikke så nøye, så lenge formen er gjennomgående.  

Bestem deg for form og hvilke materialer du vil bruke ut ifra hva som passer best i din hage. Når du vet hva du vil ha, utstyrer du deg med snorer og trepinner slik at du kan merke opp gangveiene. 

Det neste trinnet er å grave en linje langs kanten av stien inntil snorene. Jorden/gresset mellom snorene fjernes i en dybde på ca. 10 cm. Steiner og røtter fjernes, og eventuelle hulrom og dumper fylles med grus, sand eller jord. Hvis jorden nå er veldig løs, kan den komprimeres med en jordrulle.

Hvis du vil legge kantsteiner på begge sider av gangstiene, kan det være lurt å grave ut en grøft. Grøftene skal være litt større enn kantsteinene som skal legges der senere. Hvis du fyller grøften med sand, blir det lett å korrigere plasseringen av kantsteinene. Pass på at det blir minst mulig plass mellom steinene. Når kantsteinene er lagt på plass, slår du dem ned slik at de ligger stødig, og fyller mellomrommene med sand. Nå kan gangstien gjøres ferdig ved å fordele det ønskede materialet, for eksempel grus, mellom kantsteinene. 
Bilde lånt på nett.
Her er det ikke gravd grøfter, kantsteinene er istedet lagt direkte på plenen, med en fiberduk under. Mellomrommet mellom kansteinene fylles så med grus. Vi her i Hagen i skogen foretrekker å gjøre det litt annerledes: Vi graver ut hele gangveien i en 10-15 cm, dybde, og legger kansteinene plant med plenen. Når kantsteinen legges slik, skapes det et klart skille mellom gress og bed.  På denne måten kan vi kjøre gressklipperen over, og vi slipper å bruke kantklipper, samtidig som gresset hindres i å vokse inn i bedene.

Vi har valgt grusganger i hagen vår. Det skaper det rette rustikke, men samtidig klassiske og tradisjonelle uttrykket vi liker. Stier som er laget av grus trenger ikke mye fundamentering. De ser naturlige ut, og kan enkelt forandres hvis vi får andre ideer eller behov senere.
Nedenfor finner du et knippe inspirasjonsbilder til gangveier og stier i hagen. Alle bildene er lånt på nett. Hadde jeg vært så lur å søke på nettet før vi satte i gang med våre gangveier og stier, hadde vi kanskje gjort ting annerledes...

Grusganger


NaturhellerTrekubber

En av mine personlige favoritter: trekubber med forskjellige diametre, kuttet til passende tykkelse, brukt som fliser, og lagt på en måte som skaper en solid bakkedekning. Dette en miljøvennlig og billig måte å oppnå en rustikk og unik hagegang.
BeleggningssteinKreative DIY-hageganger
4 kommentarer:

 1. Oi...her var det mye fin inspirasjon og jeg får lyst å gjøre noe nytt når jeg ser dette. Tror ikke jeg våger å nevne det for Mannen en gang. Så lekkert!

  SvarSlett
 2. Må bare skrive en kommentar til for nå har jeg lest hele bloggen. Hjelpe meg så fint dere har fått det og for en jobb. Stor respekt for den. Det ser aldeles nydelig ut. En hage å gå inn i og nyte!

  SvarSlett
 3. Tusen, tusen takk, fru Tunheim, det setter jeg stor pris på at du sier.

  SvarSlett
 4. Søde Janna
  Det er vidunderlige billeder fra din have og skønt at læse om jeres proces. Hvor I matcher hinanden godt, din mand og dig i jeres arbejde:) Så flot bygningsarbejde af den terrasse og åh, så flot en dekoration med blomsterne og det andet!
  Jeg håber, ! får mange lykkelige timer dér.
  Varme tanker fra Laila

  SvarSlett