mandag 29. juni 2015

Små spirer til glede

De fleste hageeiere drømmer om et fløyelsmykt, tett, irrgrønt gulv i hagen. Det gjør også vi, selv om vi egentlig vil ha minst mulig plen. Men området er stort, og anlegging av gangveier, stier og bed etc. tar tid, derfor velger vi å ha plen imens, slik at hagen ser penere og ryddigere ut. 

Så, for 14 dager, etter flere uker med grunnarbeid som innebar jordfresing, raking, hakking, manuell fjerning av ugress og tuer, retting av ujevnheter, tromling og tråkking av området for å flate det ut osv., fikk vi endelig strødd ut plenfrø. Se innlegget om dette arbeidet her.

Underlaget var matjord, toppet med et godt lag ugressfri, sandholdig jord sammensatt av omtrent like deler sand og kompost. Det er nesten som et under når liv av døde gror... 13 dager etter såing så det slik ut på det nyanlagte området!


Slik så det ut for to uker siden. Første vanning satt igang, og nå var det bare å vente. Og gjett om vi har ventet i spenning. For været har ikke vært optimalt i det hele tatt. Temperaturer under ti grader, surt, vått og kaldt.
Men altså, bare 13 dager etter såing kunne vi se et tydelig grønnskjær flere steder der det før kun var svart jord. Gjett om vi ble glade! Arbeidet vi hadde lagt ned bar... gress! 


Så da gjenstår det bare å se om sluttresultatet svarer til forventningene.

I fjor anla vi plen på et annet område i hagen. Der gjorde vi ikke like grundig arbeid, men jammen ble det ikke plen der òg. Den er godt gjødslet og passet på, og fremstår rimelig tett, irrgrønn og fløyelsmyk. Er nok noe ugress i den, men det tar vi sikte på å fjerne etter hvert; blant annet ved å klippe ofte og manuell luking... Vi satser på å få bukt med det uten bruk av kjemiske sprøytemidler - gift har vi ikke lyst til å bruke i hagen vår.

Sommer er et relativt begrep, i dag skinner solen, det er bare 11 grader i skyggen, men det er fint å være ute likevel. Ullundertøyet blir fremdeles flittig brukt, men vinterlongsen er byttet ut til fordel for sommerlongsen. Ingen grunn til å klage, men det hadde ikke vært feil med noen flere varmegrader, slik at det kunne blitt litt futt i blomstervoksten. For blomstene og plantene sturer, syrinene er fulle av knopper, men de vil ikke springe ut, de trenger nok mer sol og varme!
Men som sagt, ingen grunn til å klage. Hagelivet er herlig okke som!

1 kommentar:

  1. Hagelag er herlig, ja det er jeg enig i. Vi hat to og begge ernå like frodige og selvfølgelig kommer en del lenger i utviklingen enn hos deg pga.beliggenhet i landet. Men gled deg, snart, snart kommer nok varmen og lys har du jo hele døgnet nå der nord.

    SvarSlett