mandag 3. august 2015

Syrin - duften av sommer


Duften av blomstrende syriner er for meg synonymt med sommer og ferie. Her i hagen har vi nå 13 syriner av noen forskjellig sorter, og flere skal plantes til neste år. 





Her er yndlingssitteplassen i hagen for tiden, under en av de velduftende syrinene. 


 De fleste syriner blomstrer mellom mai og juni. Her i Nord-Norge som oftest noe senere, men i år  var de usedvanlig seint ute her hos oss; de første begynte ikke å blomstre før rundt 10. juli. 

Nå er de fleste avblomstret, men et par stykker står ennå med velduftende ranker.













Her er noen fakta om min favorittprydbusk i hagen:


På engelsk kalles planten for "lilac", hvilket henviser til syrinens vanligste farge – lilla. På midten 1500-tallet ble syrinen en europeisk hageplante. Den kommer opprinnelig fra Sørøst- og Øst-Europa, men er nå plantet og forvillet mange steder. 

Den første syrinen ble plantet i Norge ca. 1750. Syrinvekster er en plantefamilie (Oleaceae) som foruten syrinen, også består av familiemedlemmer som oliventreet, forsythia og jasmin. Syrinblomsten er spiselig. 



Syriner er generelt hardføre, men herdigheten varierer i forhold til sort. Podede typer er mindre herdig, og ikke så godt egnet for våre nord-norske forhold, men kan overleve hvis forholdene er gunstige.

Syriner kan bli meget gamle. Finner du syriner i naturen kan du være ganske sikker på at der har det vært en gård en gang i tiden.  

















Tips for å lykkes med syriner:
  •  Velg en vokseplass i sol eller halvskygge 
  • Pass på at jorda ikke tørker ut 
  • Syrinen liker nøytral til kalkholdig jord. Kan derfor være lurt å tilsette litt kalk tidlig om våren. 
  • Beskjær syrinen regelmessig, etter blomstringen, avh. av region. Hvis du synes frøstandene er skjemmende, kan du fjerne dem, men pass på de nye skuddene som dannes rundt frøstanden. Det er de som vil danne blomster til neste år. Er syrinen podet, er det lurt å beskjære så lite som mulig da sterk beskjæring kan fremprovosere rotskudd.
  • Foryngelsesbeskjæring av eldre, rotekte, overgrodd syrin er enkelt. Beskjær da alle/eller de fleste grener tilbake til 30-50 cm, i ulik høyde i tidlig vår. Gjødsle godt, gjerne med kompost og fullgjødsel. 
  • Vanlig syrin danner rotskudd som kan danne nye syrinbusker hvis man graver dem opp og planter dem om. 
  • Foredlede sorter syriner er ofte podet på vanlig syrin, og det kan være lurt å fjerne alle rotskudd så de ikke overtar for den foredlede sorten.
  • Syrin tåler godt å flyttes, men helst tidlig på våren. Kan også flyttes om høsten, men vent da til alle blad har falt av. Vi flyttet en relativt stor busk i fjor høst, og den klarte den harde, laaange vinteren, og hadde mengder av blomster i år.

Jeg har forøvrig fått en forespørsel fra Hagelaget her i kommunen om de kunne få komme på hagevandring, og selv om jeg synes hagen er langt fra en besøkshage, har jeg sagt ja og velkommen. Så i morgen, tirsdag 4. august, blir det hagevandring her i Hagen i skogen, og i dag må jeg vel se til å få luket vekk litt ugress. Det har vært lite hagearbeid de siste tre ukene, min datter og mine to skjønne barnebarn er hjemme fra Chicago, og da har til og med hagingen måtte vike til fordel for lek og kos med dem. Den yngste er bare ni måneder, og krever mye oppmerksomhet, og bestemor og bestefar er ikke vanskelige å be!

Ha en fin august videre, dere òg.

5 kommentarer:

  1. Så gøy med en sånn forespørsel og klart dere måtte takke ja. Det ser jo så fint ut i hagen deres og bare tenk hvor frodig den blir når den er blitt noen år. Og barnebarn..lykken kan ikke beskrives.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for at vi fikk komme på besøk til dere i går, det er virkelig en oase dere har fått til der i skogen :-) masse inspirasjon til videre haging for min del :-D Nå skal jeg samle mer stein og avleggere av murtorskemunn og så skal plenvolumet reduseres noe, men ett skritt av gangen ;-)

    SvarSlett
  3. Syriner er uunværlig i hagen :) De blomstret uvanlig seint her sørpå også i år. Hadde syriner, peoner og roser i blomst på samme tid!

    SvarSlett
  4. Så flotte syriner, selv har jeg ikke plass til så mange, men jeg har en vanlig lilla på flere steder og en hvit. Har en dvergsyrin også, men den har skrantet skikkelig i år, har tatt den helt ned, er spent på om den kommer til neste år. Det ble sikkert en fin hagevandring, hagevandringer er gøy. Vi prøver å arrangere noen i året her i Haugesund hagelag også.
    Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

    SvarSlett
  5. Så flotte syriner, selv har jeg ikke plass til så mange, men jeg har en vanlig lilla på flere steder og en hvit. Har en dvergsyrin også, men den har skrantet skikkelig i år, har tatt den helt ned, er spent på om den kommer til neste år. Det ble sikkert en fin hagevandring, hagevandringer er gøy. Vi prøver å arrangere noen i året her i Haugesund hagelag også.
    Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

    SvarSlett