tirsdag 24. mai 2016

Museinvasjon - i år igjen

Vi bor i skogen, og er omringet av trær, kratt, gress, blåbær- og tyttebærlyng... i det hele tatt; slik vegetasjon som hører hjemme i skogen. Som mus trives i, som virkelig er en toppers yngleplass for gnagere. 

I tillegg er tydeligvis hagen vår blitt et ytterst yndet paradis for disse krapylene. Her koser de seg vinteren igjennom med å lage bol av diverse egnede plantedeler, spise stauderøtter og i det hele tatt: Leve det gode liv seg på et all-included luksushotell - selv om de må gjøre jobben selv - noe de tydeligvis ikke har det minste imot!


2014 var et toppår for mus. Vanligvis går musebestanden i sykluser, med toppår hvert fjerde år. Men også i fjor var det uvanlig mye mus her, hagen var invadert av dem, med det resultat at da våren 2015 kom, var 32 prydbusker, diverse stauder og trær ødelagte av disse hersens gnagerne. 

Vi avskrev dette på uflakskontoen, plantet nytt, kjøpte masse musefeller, peanøttsmør som åte, fanget jevnlig drittmus hele sommeren og høsten igjennom, og håpet på barfrost og lite snø, slik at bestanden ble redusert. 

Men den gang ei: Det ble en mild høst, og vinteren kom med lite barfrost og mye snø, noe som ga musene ideelle forhold. Barfrost kan ta knekken på mange mus. Men hvis det er godt med snø, overlever gjerne 60–70 prosent. Mus går ikke i hi som bjørnen, og lager seg ganger under snøen der det er god isolasjon mot kulden.

Så nå, etter opptelling og opprydding i bed og rabatter, er statusen den at
over 50 prydbusker, syriner og ei stor edelrogn har vært mat- og redemateriale for musene.
 


Hvorfor dra til skogs når de finner alt de trenger i hagen vår, synes å være filosofien til de ovenfornevnte krapylene her i området. 




































Hauger med nedklipte grener er et trist syn. 



 Ikke mye som danner struktur og høyde igjen i hagen vår, dessverre. 




Det verste er at det som i løpet av sommeren ifjor tross alt kom seg og fikk en viss høyde og frodighet, på nytt er blitt satt tilbake. Vi vil jo aldri få en frodig hage hvis dette skal fortsette.





























Vi klippet alt ned for ca. 14 dager siden, og håper nå på at noe kommer seg igjen. 

Tips til hvordan vi kan bli kvitt invasjonen av denne musehæren som tydeligvis har bosatt seg i området, og som blir stadig flere, tas imot med stor takk!

Janna

3 kommentarer:

  1. Huff, så forferdelig! Jeg har to katter til å hjelpe meg, og det funker her. Men jeg er ikke sikker på at det er nok i dette tilfellet!

    SvarSlett
  2. Det var virkelig en trist historie. Håper at de fleste busker kommer seg igjen og det blir slutt på musinvasjonen.

    SvarSlett
  3. Uff..dette er jo bare leit å lese. Nesten som man kan bli helt motløs av slikt. Jeg syntes jo Inger Johannes forslag over her hørtes fornuftig ut selv om jeg for min del ikke kan utstå katter. Naboens katt skiter midt på gressplenen i hagen vår og vi må hver morgen gå ut for å plukke opp dritten.

    Google kan kanskje også hjelpe. Utrolig hva han vet og kan.

    SvarSlett