mandag 3. april 2017

Jeg lengter etter en snøfri hage

Hei igjen, gode hagevenner. En lang vinter nærmer seg slutten, og jeg antar dere i likhet med meg så smått er begynt å se fram mot en ny hagesesong.

Den første vårmåneden er forbi - men bare på kalenderen for vår del her i Nord-Norge, for her har vi full vinter ennå. 

Landskapet rundt oss er fremdeles pakket inn i store mengder snø - og det kommer sannsynligvis mer, for snø og kulde i april og mai er heeeelt normalt her vi bor. Men likevel; jeg fantaserer om og lengter etter varme, solfylte dager i hagen, etter å starte hagingen, rett og slett.
For hagearbeid er for meg en uutømmelig kilde til rekreasjon, kreativitet, lyst, skjønnhet og hvile. Vi har vel alle opplevd store, magiske øyeblikk i våre liv. Hagen gir meg mange små, magiske øyeblikk, gode stunder av ren tilfredshet og velvære. Planleggingen, plantingen, dyrkingen, byggingen, klippingen, lukingen...alt som har med haging å gjøre gjør meg glad, ja, jeg vil gå så langt som å si at haging gjør meg lykkelig.

Essensen i min hageglede handler om at jeg stort sett har en avslappet holdning til det som venter på å bli gjort i hagen - og her hos oss er det er mye! Imens nyter jeg alt det fine vi har fått til. http://janna-hageniskogen.blogspot.no/2016/08/virtuell-hagevandring-i-hagen-i-skogen_72.html Det handler om at vi - ja, jeg sier vi, fordi min mann og jeg stort sett gjør alt i lag i hagen - vi har lært oss å finne en balanse, slik at hagen dreier seg om å gjøre det vi ønsker og liker å gjøre, den må ikke bli en kilde til "skulle-burder".

Å jobbe i hagen, sitte i hagen og se utover den, skogen, jordene som omkranser oss, gir oss en spesiell sinnsro. Det er forøvrig en bonus å like haging hvis man har en poetisk strike i sjela: Det å se nattens krystall-lignende duggdråper klamre seg til rosebladene en tidlig morgen kan løfte spiriten himmelhøyt. For ikke å snakke om gleden over å se vårens første, store humledronning på sin svangertunge, søvnigsjanglende leting etter et sted å lage bol: åh, fryd!

Planter, bier, humler, sommerfugler, fugler...alt dette gir levende farger til livet mitt. Denne typen grønn skjønnhet genererer en følelse som vanskelig lar seg skildre. Den enkle gleden haging gir oss, og som jeg her prøver å beskrive, passer oss og vår livsstil. Vi lever enkle liv - vi blir glade av det, og det er for oss den beste form for liv.


Janna

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig. Og du har fått til en helt fantastisk hage der oppe i Reisadalen. Jeg håper snøen forsvinner fort hos deg.

    SvarSlett