mandag 8. juni 2015

Hagingens fordeler


Haging er for meg en meget givende hobby. Andre driver med hagearbeid fordi de ønsker å dyrke sine egne, økologiske frukter og grønnsaker. Men det kan også være noen helsemessige fordeler med å knele i jorda. Nyere studier tyder nemlig på at hagearbeid kan forbedre humøret, redusere stress, og til og med stimulere til et mer positivt og håpefullt syn på livet. 

Hagere generelt er optimister, de har noe å se frem til: neste sesong, neste blomstring, neste avling...
For meg er haging og en følelse av velvære svært nært knyttet sammen. Men foruten gleden av å være i vakre omgivelser, har hagearbeid også mange andre lykkeinduserende fordeler. 
Vitenskapelige undersøkelser viser blant annet at mennesker som hager er mer kreative, har lavere blodtrykk, og at eksponeringen for naturmiljøet stimulerer sansene og hjeper oss å slappe av.

Sist men ikke minst: Det å grave i jord utsetter oss for bakterier, som styrker immunforsvaret, noe vi i vårt høysterile samfunn trenger.
Hvis du er ny hager og ukjent med hagearbeidets fordeler, ta deg en surfetur på Internett, så vil du finne masse litteratur og artikler som lovpriser hagearbeidets fordeler  - også når det gjelder fysisk- og psykisk helse.

2 kommentarer:

  1. Når det gjelder haging er det viktig at det er lystbetont. Den dagen man gruer seg for å gå ut og jobbe er tiden inne for å gå videre. Heldigvis er ikke vi der enda. Langt ifra egentlig. Jeg har vært og stellt hagen på hytta i ettermiddag i godt sommervær. God haging til deg fremover.

    SvarSlett
  2. Så flott å finne bloggen din. Treffende ord du setter på haging. Absolutt til å kjenne seg igjen i. Litt av en jobb dere har gjort/gjør på stedet deres. Jeg nyter avkoblingen på vårt sted i de svenske skoger. En fantastisk kontrast til hverdagslivet i Oslo. Ser frem til å følge deg!

    Jannicke på Enerhagen

    SvarSlett