mandag 1. juni 2015

Plenarbeid

Å opparbeide en plen er, i alle fall for våres del, et langtidsprosjekt. Vi ønsker egentlig ikke å ha så mye plen, vi vil helst ha flere hageganger, stier og grus, men tomta er relativt stor, og mens vi jobber med saken(!) ser vi oss nødt til å anlegge plen; sand og jord er noe dritt, mens grønt er skjønt... Så vi fikk så smått - endelig - begynt med en del av hagen i fjor. Og i helgen har vi frest opp et nytt område. Vi har fjernet ugress, store steiner og røtter, og i løpet av uken er målet å få fylt på med ren, gjødslet, ny jord på toppen, samt planere. Så skal det såes. 
Slik var utgangspunktet i fjor - etter at vi i 2012 år gjorde den samme prosessen som vi driver med nå (snakk om dobbeltarbeid), alt var klart for såing av gressfrø, men vi fikk ikke tid (det året jeg var nyredonor). Fikk ikke gjort det i fjor heller... Og det grodde seg til igjen med ugress og gresstuer og... jaja, slik gikk nå årene.

Men, i år blir det plen! Stein har frest området, og jeg har i sakte tempo (mest krypende på grunn av krystallsyken, men det funker fint å befinne seg på lavt nivå, egentlig nødvendig i det her arbeidet) hakket løs tuer, raket sammen ugress, gresstuer, kvister, rusk og rask...


... før Stein har måket opp rusket og rasket og trillet det vekk. Ekteskapelig samarbeid på alle nivå.


Men det er et møysommelig arbeid. Ennå gjenstår det å fylle på kompostjord, og tromle, men vi håper det blir bra, og at vi om noen uker kan sitte og se gresset gro!
Det blir en del stein til overs.
Noen av steinene jeg tok vare på i fjor. De ligger nå til pynt under en syrinbusk.

10 kubikk kompostjord skal spres utover, manuelt... med trillebår og spade, ...
... men enn så lenge får redskapene hvile.


4 kommentarer:

 1. Blir såå flott! Mye arbeid ja; vi bor i et område av Trondheim som heter Steinan, og sannelig raket vi stein:)) Nå er plena så gammel, at den burde vært lagt på nytt, men det skjer ikke!
  Dere er virkelig såå flinke til å stå på og få det flott! Lykke til, klem:)

  SvarSlett
 2. Dette kommer til å bli veldig flott! Spesielt at dere lager organiske former på stiene, samt at dere beholder bjørk og småtrær enkelte steder på plenen.
  Lykke til videre :-)

  SvarSlett
 3. For en spennende tomt. Hvor i verden ligger Reisadalen?

  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Hei! Dette kommer jo til å bli flott! Og vakre steiner får en ikke nok av i en hage. Skal bli fint å følge med videre i hageplanleggingen deres.
  Lykke til:-)

  SvarSlett